Mehmet Akbaş Jolly Joker İstanbul

http://www.kulturelajanda.com/wp-content/uploads/2013/10/mehmet_akbas_01-300x248.jpg


Mehmet Akbaş Jolly Joker İstanbul

Mehmet Akbaş Jolly Joker İstanbul


Mehmet Akbaş, Kalan Müzik’ten çıkan”P!A” albümünün tanıtım konseri için 31 Ekim’de İstanbul Joly Joker Sahnesi’nde sevenleri ile buluşacak. 


Çağdaş Kürt müziğinin güçlü sesi Mehmet Akbaş ilk albümüyle kaybolmaya yüz tutmuş dillerde avangart müzik yapılabileceğini kanıtlıyor. Şevval Sam ve Erdem Helvacıoğlu da bu konserde konuk olarak yer alacak.


P!A

Canlı performansları ile hem Avrupa’da hem de Türkiye’de hatırı sayılır birdinleyici kitlesine sahip olan Kürt müziğinin güçlü seslerinden Mehmet Akbaş’ın ilk stüdyo çalışmaları double albüm olarak Kalan Müzik’ten çıktı.


Köln’de yaşayan Akbaş’ın ilk albümü P!A (Beraber) adını taşıyor ve The Istanbul Session ve The Cologne Session olmak üzere iki CD’den oluşuyor. Albümde UNESCO tarafından kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan diller arasında sayılan sanatçının anadili Zazaca başta olmak üzere Kurmanci, Sorani, Türkçe ve Farsça 18 eser yer alıyor.


Mehmet Akbaş, P!A’da elektronika, world, ambient, orient rock/pop ve belcantogibi müzik türlerinin ustalıkla harmanladığı avangart ve deneysel bir sound anlayışı ortaya koyuyor. The Istanbul Session albümünün prodüktörlüğünü Türkiye’nin dünyaca ünlü elektronik müzik kompozitörü Erdem Helvacıoğlu üstlenirken, P!A’nın ikinci ayağını oluşturan The Cologne Session albümünün prodüktör koltuğunda ise Alman caz ve rock müzik sanatçısı Philipp Bardenberg yerinialıyor.


Sürpriz düet ve cover’lar


Beş farklı dil ve lehçede eserin yer aldığı P!A albümünde Fuzuli ve Aşık Veysel’den Furuğ Ferruğzad ve Kawa Nemir’e kadar Ortadoğu’nun klasik ve modern kalemleri Mehmet Akbaş’ın besteleri ile buluşurken geleneksel ve cover şarkılar da P!A’nın repertuarını tamamlıyor. Sözleri Furuğ Ferruğzad’a müziği Mehmet Akbaş’a ait olan ‘Hediye’ isimli şarkıda sanatçıya düeti ile Fars müziğinin New York’ta yaşayan dünyaca ünlü sesi Sussan Deyhim eşlik ediyor.


70′li yılların Irak Kürdistanı’nda dillerden düşmeyen ve günümüzde de popülaritesini yitirmeyen ‘Berde’nin cover versiyonunda ise Mehmet Akbaş’a Kürt müziğinin en güçlü seslerinden Hani eşlik ediyor. Daha önce Moğollar, Zerrin Özer ve farklı halk müziği sanatçıları tarafından yorumlanan Aşık Veysel’in unutulmaz eseri ‘Beni Hor Görme’nin rock versiyonunda Akbaş ötekileştirilmeye işaret ediyor.


Yetmişlerde Ajda Pekkan tarafından Fransızca ve Türkçe olarak seslendirilen ve daha sonra da Nez ve Göksel gibi pop sanatçılarının yorumladığı bir İran ezgisi olan ‘Baksana Talihe’ isimli şarkının ilk Kürtçe cover’ı ‘Şadî’ (Mutluluk) ismi ile albümde yerini alıyor. Mehmet Akbaş, P!A’da gelenekselden evrensele uzanan alternatif bir müzik anlayışı ile ötekileştirme, kimlik, dil, yas, özlem ve aşk şarkılarını yorumluyor.




Mehmet Akbaş Jolly Joker İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder